Σπίτια για μια ζωή

Η επανάκτηση του τοπίου

Αν οι διακοπές αποτελούν για όλους μας πρωταρχική διέξοδο από τον έντονο ρυθμό ζωής στις πόλεις, τότε η δημιουργία ενός »διαφορετικού» χώρου μακριά από την επιβαρυμένη καθημερινότητα, αποτελεί ουσιώδη τρόπο ζωής.

Η εξοχική κατοικία, είναι ο χώρος που εμπεριέχονται τα όνειρα και οι αξίες που έχουν χαθεί στο αστικό τοπίο και συνεπώς αποκτά ολοένα αυξανόμενη σημασία. Δυστυχώς η ταχύτατη μη οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα και η αλόγιστη καταπάτηση του φυσικού περιβάλλοντος, τείνουν να μεταφέρουν τα προβλήματα της πόλης στην ύπαιθρο με τις ανάλογες επιπτώσεις.

Η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας πρότασης, όσον αφορά την εξοχική κατοικία, υπήρξε για μένα ο κεντρικός άξονας της μελέτης και του σχεδιασμού των κατοικιών στο Μαρμάρι Ευβοίας, μια που αποτελεί τον κύριο στόχο του ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης έκτασης και της εταιρίας του Ε. Καντεράκη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης είναι τα εξής:

α. Παίρνοντας υπόψη το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του τοπίου με την εξαιρετική θέα στη θάλασσα, η έκταση αντιμετωπίστηκε ως ενιαίο σύνολο, παρ’ ότι αποτελείται από οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου δόμηση. Τα κτήρια τοποθετούνται με τρόπο ώστε να εντάσσονται απόλυτα στο περιβάλλον και να μη διαταράσσουν την αρμονία των πέτρινων όγκων και του φυσικού ανάγλυφου.

β. Κάθε κατοικία έχει εντελώς ξεχωριστή μορφή, ώστε να αποφεύγεται η τυποποίηση και η επανάληψη όψεων, που καθιστά το τοπίο μονότονο και αντιαισθητικό. Τα κοινά μορφολογικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται έχουν στόχο την ανάδειξη των επί μέρους κατοικιών σε ένα ενοποιημένο σύνολο, απολύτως διακριτών και διαφοροποιημένων ιδιοκτησιών.

γ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (ηλιακή, γεωθερμική κλπ), ούτως ώστε να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες λειτουργίας της κατοικίας, καθώς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα ο ουσιαστικός σεβασμός στο περιβάλλον και η προστασία του.

δ. Το νερό είναι πολύ βασικό μορφολογικό και ενοποιητικό στοιχείο σε όλες τις κατοικίες και στο σύνολο της έκτασης. Αφενός δημιουργούνται δεξαμενές συλλογής του βρόχινου νερού, ούτως ώστε να υπάρχει επάρκεια για το πότισμα, αφετέρου οι πισίνες είναι χωρίς χλώριο και το νερό χρησιμοποιείται όταν αδειάζονται. Τέλος γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας υδάτινων διαδρομών στο σύνολο της έκτασης με συλλογή και επαναχρησιμοποίηση του. Η παρουσία του νερού, θεωρώ ότι έχει τεράστια σημασία, τόσο για το τοπικό μικροκλίμα, όσο και για την γενικότερη εικόνα της περιοχής. Η φύτευση θα είναι ιδιαίτερα προσεγμένη με φυτά από τον ελληνικό χώρο (ελιές, εσπεριδοειδή, δάφνη Απόλλωνος, μικρό αγροκήπιο και καλλωπιστικά όπως, μπουκαμβίλιες, ιβίσκοι και άλλα)

ε. Μορφολογικά κρίθηκε απαραίτητη η χρήση της πέτρας δημιουργώντας γεωμετρικούς όγκους (υπόμνηση της τοπικής αρχιτεκτονικής) που συνδέονται με πιο ελαφρές κατασκευές μέσω διαφώτιστων διαδρομών. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα συμβολικού διαχωρισμού των λειτουργιών της κατοικίας σύμφωνα με την εποχή, το φώς και τις ιδιαιτερότητες των χρηστών. Ακόμη επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση των χώρων στο παιχνίδι ισορροπίας, κλειστού – υπαίθρου, φωτεινού – σκοτεινού, ζεστού – δροσερού, μικρού – μεγάλου, ζώνη αντιθέσεων που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να ολοκληρωθεί μέσα στο περιβάλλον του.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν στόχο την παραγωγή κατοικιών με ιδιαίτερη συμπεριφορά. Αειφορία στον αρχιτεκτονικό χώρο είναι η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και τις αξίες που εμπεριέχει. Είναι η αποτύπωση της ιστορικής μνήμης και η λειτουργική ένταξή της στο παρόν. Γιατί τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και η δημιουργική αντιπαράθεση ο μόνος δρόμος.
«Δεν είναι σοφία αλλά ανοησία να αδρανείς.
Τα δέντρα διατηρούν τους πιο τρυφερούς
κλώνους τους προσαρμοζόμενα στις καταιγίδες.
Αν όμως γείρουν στους ανέμους,
χάνονται από τη ρίζα τους.»

Αντιγόνη-Σοφοκλέους

Τζίνα Σταυράκη
Αρχιτέκτων – Μηχανικός

Χτίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον

Η εταιρεία ιδρύθηκε για να προσφέρει λύσεις για μακροπρόθεσμη, ανθεκτική, αειφόρο ανάπτυξη στις κατοικίες της.

Η GreekDreams, χρησιμοποιώντας τα υψηλότερα οικολογικά πρότυπα, δίνει έμφαση στην αξία των ακινήτων και του φυσικού περιβάλλοντος που τα περιβάλλει.

Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες προσπαθούν να κτίσουν σπίτια για μια ζωή, σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών και τις επιλογές που τους δίνουν. Η εταιρεία GreekDreams διαφοροποιεί τη θέση της με το να επιλέγει ως κανόνα την κατασκευή ανθεκτικών, αειφόρων ακινήτων, με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, εκπομπών ρύπων, σπατάλης νερού και κάτω από τα αυστηρότερα πρότυπα ενεργειακής πιστοποίησης.

Η αύξηση της πράσινης συνείδησης στην αγορά ακινήτων, δεν καθοδηγείται από κυβερνητικές πολιτικές και καταναλωτική ζήτηση, αλλά από την συναίσθηση για ένα μέλλον που θα διαρκέσει.

Η κύρια στρατηγική της GreekDreams βασίζεται στο εξής απλό συμπέρασμα:
«Τα πράσινα ακίνητα είναι μέρος του μοντέρνου μέλλοντος, είναι φυσικά και οικονομικά εφικτά, οπότε δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μην τα αναπτύσσουμε».

Στάθης Καντεράκης
CEO GreekDreams